Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2012-03-22

Preem vid Skånes-Fagerhult

Nu 2012 är det dags för min sista etapp på min Riksettan resa från Stockholm till Helsingborg. Denna gång är det Markaryd till Helsingborg som skulle köras efter vägkartor från före 1962, för det året blev Riksväg 1 Europaväg 4. Ibland är det förvånansvärt lätt att följa dessa gamla Riksvägar men på vissa sträckor har vägen bara breddats genom åren. Men ibland blir det att köra ut på den nya sträckningen då den äldre är raserad och sedan vara uppmärksam på om det helt plötsligt går en parallellväg vid sidan, då gäller det att hitta avfarten och komma på den igen. Men det är en trevlig syssla och man ser mycket vackert utmed de äldre riksvägarna och tempot är lugnt.

Denna övergiva bensinstation (märket Fina och senare Preem) fanns vid Skånes-Fagerhult intill låg 8-Kantens Motell som också det verkade nedlagt, i vart fall som motellrörelse.
Inte mycket slår en gammal riksväg när det kommer till lugn och stillhet. Att resa på en uttjänt riksväg eller Europaväg är väldigt avstressande, den gamla fina vägstandarden är kvar men all trafik är i stort sett borta.Trafiken går numera på den nya motorvägsdragningen några hundra meter vid sidan av den gamla sträckningen. När den nya dragning togs i bruk fanns det ingen lönsamhet i bensinstationer, värdshus eller motell, och man stöter på många av dessa utmed en gammal Europaväg om man vet vad man skall leta efter.Stillheten kanske kommer fram bättre på min lilla film.


2 kommentarer: