difficult roads often lead to beautiful destinations

2011-07-23

Riksväg 6 genom Mariestad

Riksväg 6 genom Mariestad hade några underliga svängar innan du var ute ur staden. Kom du norrifrån var det rena paradgatan in mot centrum. Därefter fick du ta några korsningar innan du var ute på rak väg igen och kunde fortsätta mot Göteborg. I vänsterkant på kartan från 1957 ser vi slutet på det absoluta centrum på den tiden och kan inte följa vägen mer detaljerat.

På bild 1 här under är fortsättningen och vi tittar in mot centrum på bilden.

På bild 2 tittar vi söderut och ser vad som finns kvar av Rikssexan innan den tar vid på den nuvarande och äldre sträckningen.

På bild 3 skulle vi kunnat se trafiken på E20 komma om det kommit någon bil vid tillfället. Den gamla R6 sträckningen slutar tvärt ute vid E20.

Jag vet inte när de byggde förbifarten utanför Mariestad, och det skall sägas att min teori inte är verifierad. Men jag tror med 90% säkerhet att detta var R6 en gång i tiden. Dragningen när jag körde var att jag kom in mot centrum där kartan tar vid i vänsterkanten och att E20 tar vid i andra ändan.

Om kiosken fanns utmed dragningen på 50-60-talen låter jag vara osagt.

2 kommentarer:

  1. Stämmer precis. Riksväg 6 gick genom Mariestad som på kartan och genom Leksberg (i Mariestad) som syns på bilderna 2-3 och 4.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!