Torvströfabriken Ryttaren i Kättilstorp

Det var dags för årets första något längre biltur och den gick till Ryttarens torvströfabrik. Det är nu ett kultur och byggnadsminne och ligger utmed en lite grusväg mellan Kättilstorp och Sandhem någon mil söder om Falköping. Jag hade sett @hasse1066 instagrambilder och filmer från hur han och manskapet sköter om byggnadsminnet och blivit nyfiken. Allt var naturligtvis stängt men under juli-aug öppnar man och då kan man åka med tåget på den smalspåriga järnvägen ut på mossen.

Text från http://ryttaren.nu
"Ryttarens torvströfabrik är en väl sammanhållen verksamhetsmiljö med ursprung från tidigt 1900-tal med fabrik, maskinhus, arbetarbostäder med ekonomibyggnader, sågverk, torvmossar och en smalspårig torvbana med lok och vagnar. I hela 90 år togs det upp torv på mossarna öster om fabriken men i december 1997 pressades den "sista" säcken torvströ. Verkligheten ville nu något annat och år 1999 togs fabriken över av Föreningen Ryttarens torvströfabrik."

Här kommer några bilder från besöket 2020-03-21, vårsolen var stark, himlen klarblå och vinden iskall och med de förutsättningarna blir det svårt att fota.






























Kommentarer

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer