2007-09-14

En era började

Det finns ögonblick då man hör en ny låt, man stannar upp, lyssnar och musikstilen tar tag i en direkt, i vart fall när man är yngre.
Långt efteråt kan det där ögonblicket komma tillbaka i minnet och man minns precis tid och plats och känslan till låten.
Ett sådant minne har jag till George McCrae - Rock you baby som spelades i min bilradio under 3 minuter och 14 sekunder sensommaren 1974.Jag lyssnar på Donna Summer, 1975. 
Det kom att forma mitt musikintresse under resten av 70-talet och en bit in på 80-talet.
Det var den musikstilen som kom att kallas disco(musik) och tog sina första trevande steg i vart fall för den breda massan med denna låt och en handful liknande 1974. Just då kanske den allmänt benämndes och sorterades under Soul/Funk, men det var början på Discoeran. Låten klättrade på hitlistorna och inte bara på Soullistor för de redan inbitna soullyssnarna utan på alla listor.
Efter detta radades denna typ av musik upp i radioprogrammen och fick mer och mer plats i skivbutikerna, nu sorterades musikstilen i skivbackarna som Disco. Under 1975-76 blev flera/alla stora soulartister serverade dansvänliga discolåtar som de gärna spelade in för att bli kända för en mer allmän publik och så rullande det på under sena halvan av 70-talet.

Låten Queen of Clubs med K. C. & The Sunshine Band var en av dessa tidiga dansvänliga låtar som blev stor på diskoteken, funkaktig låt som hade det rätta stuket som fick hem hos de danssugna. K. C. (Harry Wayne Casey) var också med och skrev och var musiker på Rock Your Baby med George McCrae.

Hos mig var det Rock Your Baby som öppnade min dörr till Diskomusiken och jag öppnade inte min bildörr innan låten var slut i bilradion! :-)


3 kommentarer:

 1. K C and the sunshine band drabbade mig på min första flygning över Atlanten. I hörlurarna spelades låten That's the way I like it.
  Den förknippas därefter alltid med New York för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Tack för kommentar.

   Radera