Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2016-12-03

Salut les Copains


Min vana trogen så blir det en arrangerad bild på mitt senaste loppisfynd, en Voigtländer Bessy ak. Tillsammans med en FOTO från november 1967. Denna Voigtländer introducerades 1965 och tar kassetter av 126-formatet, kvadratiska bilder av instamatictyp. Kameran har en blixtlamphållare som flippas ut från sidan. Extra kul var att kameran var laddad med en kassett.

Men uppslaget i tidningen triggade mer, som gammal retrobloggare har jag mer än en gång spanat in otroligt läckra bilder på franska artister under 60-talet, också visat några på mina gamla retrobloggar. Uppslaget i FOTO ger lite information om alla dessa häftiga bilder.

Ungefär 1962, i samband med att popen gjorde framfart i Europa, startade i Frankrike med initiativ av Daniel Filipachi en månatlig POP-tidning vid namn Salut les Copains. Man valde att skildra i huvudsak franska popartister, men varje nummer innehåll ungefär en utländsk artist eller grupp gärna en grupp som turnerade i Frankrike. Vid starten utformade tidningen en egen stil både bild- och layoutmässigt.

Man konstruerade fram bildhistorier kring Frankrikes största popidoler. I början fotades alla idoler av Jean-Marie Pèrier men runt 1967 hyrde man in 4 extra fotografer. Dessa fotografer och artister hittar tillsammans på en bildhistoria, t.ex. Francouis Hardy blir en skicklig motorcykelförare, någon annan idol blir storsimmare, o.s.v.
På bilderna i min tidning ovan finns sångaren Claude Francois "CloClo" i några häftiga dansnummer där allt skall vara färgrikt och med senaste mode för dansarna.

Man ställer väldigt höga kvar på bildkvaliteten, de gör aldrig några retuscheringar eller färgjusterigar i efterhand allt skall sitta vid tagningen.
Fotograferna använder uteslutande Nikon F, men i studio används Hasselblad med blixt. Europeiska poptidningar (nu 1967) har hamnat rejält på efterkälken och i popens hemland England finns tidningarna Rave och Fabulous som inte alls når upp till Salut les Copains standard. Det är väl tyska Bravo som konkurerar med samma fina kvalitet.

Fritt skrivet från Douglass Kneedler artikel i FOTO nov 1967.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!