Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2014-05-09

KultQuizen

Det fanns en del funktioner på en 35-40 år gammal Nikon FM2n. Fredagens Quiz är vad du kan om några av dessa funktioner. Tre frågor här nedan, kommentera gärna dina tankar och svar.Bilden till vänster: Vad hade de 8 färgade strecken för uppgift på objektiven förr i tiden.
Mittenbilden: Dessa två reglage fanns ibland på kamerahusen, kan du vilken uppgift någon av dem hade.
Bilden till höger: Vad har B för uppgift på kamerans slutartidsratt.Svaren:

Vänster bild: De åtta färgade strecken är ett hjälpmedel för att få ett maximalt skärpedjupet vid ett bländarvärde. Exempelvis om man ställer in bländare 16 som här är blå siffra då ställer man avståndsringen Oändligt vid det blå strecket till vänster och längst till höger finns också ett blått streck som då hamnar mellan 2-3 meter, alltså får du skärpa/skärpedjup i motivet från ca 2.70 m till Oändligt vid bländare 16.
Mittenbilden: Skärpedjupkontroll, med denna behöver man inte använda strecken på objektiven utan man ställer in en blänadre och trycker in spaken och objektivet bländar ned och i sökarbilen ser man hjälpligt spärpedjupet. Den andra spaken är självutlösaren som på andra kameramärken även kan fungera som skärpedjupskontroll om man skjuter spaken åt andra hållet.
Höger bild: B står för Bulb och håller slutaren öppen så länge som avtryckaren hålls ned. Används då man manuellt vill ha långtidsexponering upp till kanske flera minuter.


5 kommentarer:

 1. Jag kastar in handduken direkt.

  SvaraRadera
 2. Mittenbilden var väl självutlösaren den ena ( den till höger ) .
  Sen får jag nog tyvärr göra som Hanna......:(

  SvaraRadera
 3. På A, gissar jag att det kan ha med skärpedjupet, på något sätt?
  Men ändå inte???

  Johnny

  SvaraRadera
 4. På bild två svarar jag självutlösare, på bild tre slutaren öppen så länge avtryckarknappen är intryckt. Bild ett är lurig. Jag kollade på min Minolta X-300 och det fanns något liknande på den, men jag har aldrig reflekterat över vad strecken har funktion. Fram med svaret Tony!

  SvaraRadera