Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2007-05-30

Klassiska konvolut

Nja "klassiska" och "klassiska", nu gäller det inte White album med The Beatles eller Bob Dylans The Freewheelin'. Utan LP som den lågavlönade arbetaren eller den som inte var så väldigt musikintresserad till viss del köpte.Det var väl runt 1968-1972 som stereoanläggningarna började komma in i var mans hem.
Billiga och relativt bra kombinerade stereoanläggningar började dyka upp av elektronikföretag som Rank Arena, Ferguson, Luxor, Dux, Philips. Elektronikföretagen pumpade ut snygga, smidiga och lättplacerade stereoanläggningar i teak och valnöt.
Vi arrangerade vår stereoanläggning på bästa plats i gillestugan/bodegan eller vi skuffade undan finbyrån i vardagsrummet så att stereobänken med stereon skulle få plats och inte minst synas.

Men vad skulle vi lyssna på? LP-skivor med originalartister var relativt dyra och nu ville vi lyssna... mycket!
Dessutom signalerade det status och musikintresse att fylla upp vinylbacken eller stereobänken med många vinylskivor.

I denna tid insåg även skivbolagsindustrin att vi var svältfödda på billig vinyl. Studiomusiker arrangerades och bakgrundssångare fick ta ett steg fram till frontmicken i skivstudion. Sedan repeterades de senaste hitsen in, och vi var inte så noga om det var en för oss okänd amerikansk originalartist eller ett gäng duktiga studiomusiker som sjöng hitsen vi gillade just då.

Ofta för att inte säga alltid fanns en fotomodell eller ett förälskat par i tidstypiska kläder på omslaget. Det skulle gärna vara lite färgglatt och gärna med lite naken hud synlig.

Dessa vinylskivor som innehöll covers på de senaste hitsen såldes i stort sett överallt, endast din fantasi satte gränsen. Min fantasi var kanske lite för stor, då jag åkte till brädgården i grannsamhället när jag såg en annons i tidningen om "50% på alla skivor"... väl där gick det upp för mig att det nog var byggskivor de menade :-)

De mest kända och sålda coversalbumen världen över var nog vinylserien Top of the Pops. Vinylserien startade i Juni 1968 och fortsatte i en strid ström av LP fram till 1985. Då hade 92 vinylalbum (plus ett antal CD när vinylen fasades ut) släppts sedan starten och man hade spelat in 1,190 stycken covers på hitlåtar. Toppåren var nog i slutet av 60-talet och en 4-5 år in på 70-talet då skivbolaget Hallmark/Pickwick släppte 6-7 LP varje år med hitlåtarna just då. Konvoluten hade likandan layout genom alla år och alltid med en mer eller mindre känd fotomodell på konvolutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar