Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2013-10-02

Ju mindre desto bättre

Vilken är den ultimata fotoutrustningen? Just nu funderar jag på det. Det finns väl inget lätt och entydigt svar på det, men mina och många andras tankar är kanske en utrustning där det blir bilder tagna. En utrustning där inte ens tanken kommer upp om du skall ta med kameran idag eller inte. En utrustning som inte hindrar dig att göra annat än att bara vara ute på fotograferingstråk.
När man börjar fokusera på sina fotoprylar och fotoutrustning blir det sällan speciellt många eller bra bilder tagna, när kameran är viktigare än bilden och att se motiven då skall man stanna upp och tänka efter.
När jag en gång började med digital fotografering visste jag att min systemkamerautrustning skulle bestå av ett litet behändigt kamerahus med ett par objektiv, vis av erfarenhet från min analoga utrustning. Därför blev det Olympus 4/3 systemet som på den tiden hade marknadens minsta system och var tålig och robust byggd. Åren har gått och som ni ser stannade det inte vid mina bestämda tankar om ett hus och 2 objektiv. Av olika anledningar har utrustningen växt under de 4-5 år jag haft Olympus. Min senaste Olympus en E-620 ovan (batteripacken är annars aldrig påmonterad) med normalzoom och blixt ter sig ganska klumpig i jämförelse med den ett år gamla Sony NEX-5n med normalzoom och blixt som jag fått låna för att ordentligt prova.
Olympus har i stort sett övergett spegelreflexsystemet till förmån för små spegellösa kamerasystem. Dessutom har nya tillverkare kommit fram med fina lösningar på små bra system, där tråkigt nog Nikon och Canon i stort sett fortfarande trampar på med sin storlek och form på kamerahus och objektiv.

Som sagt utvecklingen står inte still och det som en gång var litet och behändigt är nu stort och klumpigt och storlek har inget med bildkvalitet att göra längre.
Bildkvaliteten på Sony Nex-5n är det sannerligen inget fel på och Nex-modellerna är ju topptestade på den punkten i alla fotomagasin. Storleken på kamerahuset är otroligt litet och behändigt med tanke på att det sitter en APS-C sensor i huset. Det som känns lite svårt för mig just nu är att inställningar sker i displaymenyn och inte via knappar och att det saknas sökare. Jag använder visserligen dagligen min Nikon kompaktkamera och på den kollar jag enbart på displayen vid fotograferingen. Bildförhållandet 4:3 mot APS-C 3:2 känns också ovant så här i början av provperioden.

Hur som helst, Olympusutrustningen har börjat avyttrats och det som finns kvar är det som finns på första bilden och ett par fina långzoomar. Att det blir en spegellös systemkamera är väl spikat men inte vilket märke det blir. Kanske får jag blunda för vissa praktiska hinder till förmån för en riktigt fin bildkvalitet även på höga ISO som denna Sony har. För det tas inga bilder när kameran ligger kvar hemma i hyllan.

Har du tankar på min tankar?

5 kommentarer:

 1. Nu har jag fått mig en hel läxa om kameror, extremt bra, då slipper jag läsa fototidningar. Du kan ju allt och lite därtill om fotografering och jag har lärt mig mycket hos dig och SoF.
  Dessutom är det du som sagt att bilden inte blir bättre än fotografen bakom kameran, å det har jag fört vidare!!!
  Har faktiskt "sniffat" på Nexen, är ju Sony-frälst. Men den är för stor för att passa i min handväska.
  Har bara haft stora kameror på jobbet och sällan lyckats med bra bilder... Ooops.
  Men du, satsa på Nexen!

  SvaraRadera
 2. Är i stort sett nöjd med min NEX-5N, speciellt med formatet och handgreppet. Nu börjar tyvärr displayen bli repig och sliten. Med en frisk display är det svårt att i solsken se vad som kommer med på bilden, med en sliten i stort sett omöjligt. Nu på semestern blev det många chanstagningar. Ska du ha en Sony NEX så köp absolut en med sökare. Det finns en sökare att köpa till, men SONY vill ha ca 3500 kr för den och då är det lika bra att fundera på att byta kamera istället.

  SvaraRadera
 3. Börjar med att säga att det är en fin och gedigen foto utrustning du har :-)
  olympus lyser kvalitet !
  annars så kan ja väl tycka så här att när det var den gamla klassika analoga tiden så böt man inte kameror så ofta klart man kanske bytte upp sig även då ja har 4 st analoga på hyllan, men det var inte så vanligt eller så ofta man bytte...........
  men nu för tiden så upplever jag att man byter till en ny kamera så fort det kommer ut en ny modell och det är väl inget fel med det i stora drag, det är lika med datorer platt tv och mobiler etc
  men tidigare så strävade man i första hand att införskaffa sig den bästa filmen av neg/dia
  man satt mer värde på bilden än en massa finesser
  bra objektiv det strävar man nog efter oavsett digitalt eller analogt
  och den bästa kameran det är den man har med sig vid fototillfället :-)

  SvaraRadera
 4. Jag vet att det inte är "fint"... men jag bara älskar min kamera med fast objektiv! Har en Canon Powershot sx 50hs.. Jag är ju bara en vanlig amatörfotograf som fotar hellre än bra, men för mig så är den väldigt praktisk. Inte världens minsta, men inte för stor eller tung och man behöver inte släpa med sig en massa olika objektiv.

  SvaraRadera
 5. © fotobrus.se03 oktober, 2013

  Vad är "fint" egentligen, det är som Micke skriver "den bästa kameran det är den man har med sig vid fototillfället"
  Jag har en kompis som hade en liknade kamera som din, han var lyrisk över den kamerans mångsidighet och kvalitet och den fanns alltid med.

  SvaraRadera