Futuro i Örebro

Efter tips och vägbeskrivning från Hanna kom jag fram till Futuro och kunde ta ett par bilder.




Futuro är ett runt, prefabricerat typhus i glasfiber och polyester, designat av den finländske arkitekten Matti Suuronen och producerat 1968-74. Formen, som påminner om ett flygande tefat, anknyter starkt till 1960-talets futurism och fascination för rymden. Huset var tänkt att fungera som fritidshus för upp till åtta personer i exempelvis skidorter. Den lätta konstruktionen gjorde Futuro flyttbart och intentionen var att de prefabricerade enheterna skulle kunna transpoteras från plats till plats med helikopter.

Konstruktionen var relativt enkel, liksom planen som omfattade ett halvmåneformat sällskapsrum med 6 integrerade liggfåtöljer längs kanterna. Därtill fanns ett mindre pentry, ett badrum och förvaringsutrymmen. Ingången var placerad delvis under det upphöjda "fatet" och dörren liknade den som sitter på ett flygplan. Höjden på huset var tre meter och dess diameter mätte åtta meter.

I Strömfors i Finland tillverkades ett tjugotal Futuro av företaget Polykem och dessutom licensbyggde ett amerikanskt företag hustypen i omkring 80 enheter, främst för den inhemska marknaden. Oljekrisen 1973 gjorde dock att plastmaterial ökade betydligt i pris, vilket innebar slutet för Futuro. Idag är hustypen eftertraktad och förvånansvärt många finns kvar. Exempelvis återfinns ett Futurohus i Örebro där det används som kontor av en reklambyrå. Det kallas i folkmun för Tefatet.
Textkälla https://sv.wikipedia.org/wiki/Futuro

Kommentarer

  1. En tidigare ägare till "farkosten" var Ekå, Stockholm, känd bärgningsbiltillverkare.

    http://larsson-larssons.blogspot.se/2009/01/futuro.html

    https://www.facebook.com/534492069900261/photos/a.534849499864518.141679.534492069900261/1130874610262001/?type=1&theater

    SvaraRadera
  2. Kul att ni hittade vidare till tefatet efter att ni varit vid Roberts. Intressant läsning, har bara googlat på byggnaden någon gång, men inte alls läst så mycket som du lagt upp här. Speciellt kul att läsa: "... enheterna skulle kunna transporteras från plats till plats med helikopter." Jo men visst, varför ska man ha drag på bilen när man kan frakta sitt tefat med helikopter ;-P Lätt som en plätt och billigt som sjutton!

    SvaraRadera
  3. Har för mig att Simos Spies hade en sådan här? Kan självklart vara helt fel ute och ha helt fel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också något minnen av det, men det var troligen detta vi såg i tidningarna på den tiden: http://askergren.com/spies.html

      Radera
  4. Välkommen till Esbo, Finland!
    http://www.weegee.fi/sv-FI/Museer

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer